Een Suzuki gt750 J krijgt een nieuwe kans.

De Suzuki gt750 J bouwjaar ‘72 bijna klaar.

Een tijdje geleden had ik het idee om een Suzuki gt750 te gaan zoeken om het tweetakt gevoel weer nieuw leven in te blazen. Deze 3 cilinder tweetakt machines waren razend populair destijds en velen werden opgevoerd en aangepast naar de persoonlijke wensen van de eigenaar. Ook werd zo’n 3 cilinder dan ook flink de sporen gegeven en dien tengevolge sneuvelden velen en belanden dan ook op de schroothoop.

De motor eindelijk thuis. Redelijk compleet maar verre van origineel.

Na veel zoeken in binnen en buitenland kwam ik er na een advertentie op marktplaats er een op het spoor. Dit was een van de eerste modellen, een z.g. J model. Het J model heeft geen schijfremmen maar een trommelrem in het voorwiel, later waren schijfremmen standaard. Het uiterlijk werd ook met elk model steeds een beetje veranderd.

Mijn Suzuki had jaren lang in een garagebox gestaan wat hem ook aan te zien was. Verschillende onderdelen waren in de loop van de tijd al verwijderd en schijnbaar wilde de vorige eigenaar hem toch ooit weer rijdend maken want verschillende nieuwe of bijna nieuwe onderdelen waren wel aanwezig. Al met al een redelijk complete machine. Niet geheel origineel maar gaandeweg kwam ik steeds meer tijdscorrecte onderdelen op het spoor.

Het 3 cilinder weetakt blokje gereviseeerd en fris gespoten.

Het spreekt voor zich dat eenmaal thuis de hele motor onder handen genomen moest worden want wat er aan mankeerde toen hij werd stilgezet was voor mij een raadsel. Het blok zat los dus dat was een voordeel en maakte hem kansrijk. Verder moest alles worden nagelopen, opgepoetst, gereviseerd of vernieuwd.

Gerestaureerde krukas en achteraan de nieuwe zuigers.

Het blok werd als eerste verwijderd want daar zat het meeste werk aan. Na een middagje sleutelen lag hij volledig uit elkaar en besloten werd de krukas te reviseren, dit betekende uit elkaar persen, nieuwe lagers en keerringen en opnieuw balanceren. De zuigers en zuigerveren zijn 1e overmaat geworden en het cilinderblok is gehoond.

Frame gestraald en gepoedercoat, klaar om het blokje weer te ontvangen.

In de tussentijd heb ik het frame verder ontmanteld van alle onderdelen en laten stralen en poedercoaten. Tijdens de opbouw alle lagers vervangen en alle onderdelen uiteen genomen, gecontroleerd, opgepoetst en weer gemonteerd. Inmiddels verschillende bestellingen gedaan voor nieuwe onderdelen zoals kabels, electronische ontsteking, rubbertjes, klemmen, revisiesetjes en nog veel meer. Een complete waslijst die ik na het einde van het project niet eens heb opgeteld want ik wist inmiddels wel dat het budget ruim overschreden zou worden.

Bij de Rdw op de brug voor het kenteken.

De motor is bij de rdw opnieuw gekeurd en heeft zijn oude kenteken terug gekregen zodat met een blauwe plaat gereden kan worden. De eerste kilometers zijn inmiddels een feit en het ding trekt als een malle en remt niet eens slecht met de trommelrem. Het geluid is prachtig, een beetje luid maar wel gaaf. De blauwe rookwolk achter de motor ruikt heerlijk naar tweetaktolie en als je wat veel stadsverkeer hebt gereden is hij na stevig open trekken van het gas niet te missen.

Het was niet de bedoeling om een 100% restauratie doen omdat de motor gewoon rijdbaar moest blijven en geen museumstuk moest worden. Wel zoveel als mogelijk met originele onderdelen gewerkt en als ik in loop van de tijd meerdere originele onderdelen tegenkom dan monteer ik die nog wel eens.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.